Πώς θα καθαρίσετε σωστά ένα δερμάτινο σαλόνι

Το δέρμα που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα διαθέτει αρκετά υλικά στο DNA του όπως λιπαρά, υγρά κ.α., ενώ για λόγους προστασίας και για να είναι λείο και όμορφο, διαθέτει πάντα μία εξωτερική στρώση βαφής. Επειδή ακριβώς είναι ένα ιδιαίτερο υλικό, δεν θέλει βίαιες κινήσεις καθαρίσματος με σκληρές βούρτσες, αλλά τα σωστά υλικά και τον κατάλληλο τρόπο.

Η σωστή φροντίδα του δέρματος
Σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, το δέρμα του σαλονιού του δεν χρειάζεται σχεδόν καμία φροντίδα. Η περιποίηση που έχει από το εργοστάσιο και οι στρώσεις προστασίας είναι αρκετές για να το διατηρήσουν αυτούσιο έως και 3 χρόνια. Από κει και έπειτα προτείνεται ο καθαρισμός των δερμάτινων επιφανειών 1 φορά τον χρόνο για σκουρόχρωμα δέρματα και 3 φορές το χρόνο για ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, όπου οι λεκέδες «χτυπάνε» πιο γρήγορα στο μάτι.

Η διαδικασία βήμα – βημα
 Αρχικά πρέπει να σκουπίσετε καλά ή να περάσετε με μία μαλακή βούρτσα τις δερμάτινες επιφάνειες των καθισμάτων. Στη συνέχεια ποτίζετε ένα σφουγγάρι με ένα ήπιο καθαριστικό για δέρματα, με το οποίο καθαρίζετε ΠΑΝΤΑ προς την ίδια κατεύθυνση και όχι πάνω στις ραφές. Σύμφωνα με έρευνες το σημείο που δέχεται τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις είναι η αριστερή πλευρά της θέσης του οδηγού, ενώ για λόγους υγιεινής μην ξεχνάτε να περάσετε ένα χέρι τόσο το δερμάτινο τιμόνι όσο και τον δερμάτινο λεβιέ. TIP: Ένας αφρός καθαρίσματος είναι η καλύτερη επιλογή σε διάτρητα καθίσματα, καθώς δεν φρακάρουν οι τρύπες στο δέρμα.
 Αφού έχετε ολοκληρώσει ένα καλό πέρασμα με το δερμάτινο ήπιο καθαριστικό, σκουπίστε ξανά τα καθίσματα με ένα βρεγμένο πανί. Παρεμπιπτόντως υπάρχουν στην αγορά και ειδικά καθαριστικά για συνθετικό δέρμα, αλλά και υλικά που με ένα πέρασμα τους μπορούν να καλύψουν ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί από την χρήση. TIP: Ποτέ μην σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το καθαριστικό για δερμάτινα παπούτσια.

Το τεστ της σταγόνας
Δέρμα από δέρμα, έχει διαφορά. Σουέτ, λείο και διάτρητο δέρμα αντιδρούν διαφορετικά στα καθαριστικά υλικά. Το τελευταίο μάλιστα που διαθέτει και ανοικτούς πόρους, εάν το υγρό εισχωρήσει εντός, υπάρχει κίνδυνος να μουλιάσει και να χαλάσει το χρώμα του.
Για να τσεκάρετε την κατάσταση του δικού σας υλικού, κάντε το τεστ της σταγόνας. Ρίξτε με προσοχή και δείτε εάν θα παραμείνει στην επιφάνεια, ή θα εισχωρήσει έστω και αργά μέσα στο δέρμα. Στην δεύτερη περίπτωση, πρέπει να είστε προσεκτικοί και το καθάρισμα να γίνεται με ένα πανί το οποίο θα είναι ελαφρώς ποτισμένο με απορρυπαντικό και ποτέ εντελώς υγρό. Αφού χρησιμοποιήσετε νερό με φειδώ κατά τον καθαρισμό, το δέρμα πρέπει να στεγνώσει με καλό εξαερισμό, ώστε να μην αρχίσει να σαπίζει.

Για τους λεκέδες που δεν βγαίνουν
Εάν παρά το καλό και σχολαστικό καθάρισμα, υπάρχουν λεκέδες που επιμένουν, τότε η λύση θα έρθει από την βενζίνη. Με προσοχή ρίχνετε λίγη βενζίνη σε ένα πανί και στη συνέχεια περάστε πάνω από το σημείο του λεκέ.

Μία φορά το χρόνο για να είστε ήσυχοι
Μία ή δύο φορές το χρόνο θα πρέπει να πραγματοποιείτε την παραπάνω διαδικασία με τα δερμάτινα καθίσματά σας. Εάν αυτό δεν συμβεί, το δέρμα θα γίνει ξηρό, ραγισμένο και εύθραυστο. Υπενθυμίζουμε, πως σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, το δερμάτινο σαλόνι για τα πρώτα 3 χρόνια δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη περιποίηση.

Κόστος από 40 έως 50 ευρώ
Για ένα πλήρες σετ περιποίησης δέρματος με καθαριστικό, σφραγιστικό, μαντηλάκια και βενζίνη, θα χρεωθείτε περίπου 40 έως 50 ευρώ. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε σε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα βενζινάδικο, ενώ η διαδικασία δεν κρατάει πάνω από 1 ώρα.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *